Gąski w occie - pyszny przepis na marynowane prośnianki

Gąski w occie będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i pasztetów. Aby je przygotować potrzebujesz oliwy, octu winnego i kilku przypraw - liści laurowych, tymianku i rozmarynu.
Weronika Kwaśniak / 22.09.2021 05:22
DRUKUJ PRZEPIS
Gąski w occie - pyszny przepis na marynowane prośnianki fot. Adobe Stock, dolphy_tv
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg małych gąsek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 ml octu winnego.

Na zalewę:

  • oliwa,
  • 4 listki laurowe,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 4 łyżeczki pieprzu ziarnistego.
Przygotowanie:

W naszym przepisie gąski w occie doprawione są nie tylko czosnkiem i liśćmi laurowymi, ale również świeżym tymiankiem i rozmarynem.

W sezonie warto przygotować kilka słoiczków prośnianek w occie - będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań, z powodzeniem sprawdzą się również na świątecznym stole jako dodatek do warzywnego lub mięsnego pasztetu.

  1. Gąski starannie oczyść i wypłucz w zimnej wodzie.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć gąski.
  3. Dodaj sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, listki laurowe i posiekany ząbek czosnku. Całość smaż przez kilka minut.
  4. Gdy gąski puszczą sok, zaczekaj aż odparuje.
  5. Na patelnię wlej ocet winny i dobrze zamieszaj. Kiedy ocet odparuje, zdejmij patelnię z gazu.
  6. Przełóż gąski do wyparzonych słoików.
  7. Do każdego słoika gąsek w occie dodaj 1 listek laurowy, gałązkę rozmarynu, pół ząbka czosnku, łyżeczkę ziarenek pieprzu i gałązkę tymianku.
  8. Zalej gąski w occie oliwą, aby zakryła całkowicie grzyby.
  9. Zakręć i odstaw na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
DRUKUJ PRZEPIS