Gąski w occie winnym

Jesienny przepis!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gąski w occie winnym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg małych gąsek
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • 2 listki laurowe
  • ząbek czosnku
  • 100 ml octu winnego
Na zalewę:
  • oliwa
  • 4 listki laurowe
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić gąski w occie winnym!

  1. Gąski starannie oczyść i wypłucz.
  2. Rozgrzej oliwę i wrzuć gąski.
  3. Dodaj sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, listki laurowe i posiekany ząbek czosnku.
  4. Podsmaż.
  5. Gdy gąski puszczą sok, zaczekaj aż odparuje.
  6. Zalej octem winnym i dobrze zamieszaj.
  7. Kiedy ocet odparuje, zdejmij patelnię z gazu.
  8. Przełóż gąski do wysterylizowanych słoików.
  9. Do każdego słoika dodaj 1 listek laurowy, gałązkę rozmarynu, pół ząbka czosnku, łyżeczkę ziarenek pieprzu i gałązkę tymianku.
  10. Zalej gąski oliwą, aby zakryła całkowicie grzyby.
  11. Zakręć i odstaw na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

Dowiedz się więcej o grzybach:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)