Galaretka truskawkowa z pieprzem

Galaretka truskawkowa z pieprzem zaskoczy swoim smakiem Twoich najbliższych. Wypróbuj nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Galaretka truskawkowa z pieprzem
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag truskawek
  • 3 szklanki wody
  • 1 żelfix 2 : 1
  • 50 dag cukru
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Truskawki dokładnie opłucz, przebierz, pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i na wolnym ogniu podgrzewaj ok. 10 min (w trakcie nie mieszaj). 
  2. Po tym czasie odcedź powstały sok. Odmierz 3 szklanki (750 ml). Do płynu dosyp żelfix.
  3. Stale mieszając, podgrzewaj całość, aż zacznie wrzeć. Wtedy dosyp cukier i ziarenka pieprzu. Dalej gotuj jeszcze około minuty (cukier musi się całkowicie rozpuścić).
  4. Na koniec dolej wino. Płynną, gorącą domową galaretkę przelej do słoików. Szczelnie je zakręć i ustaw do góry dnem. W tej pozycji pozostaw na 5 min. Przenieś do spiżarni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)