Galaretka agrestowa

Lekko kwaskowata, idealna na deser. Przygotuj 4 słoiki galaretki agrestowej po 250 ml!

DRUKUJ PRZEPIS
Galaretka agrestowa
Stockfood/Free
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg twardych owoców agrestu (warto zmieszać zielony z czerwonym)
  • ok. 50 dag cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Agrest umyj, osącz, usuń szypułki.
  2. Agrest włóż do płaskiego rondla, podlej małą ilością wody. Gotuj ok. 40 min na małym ogniu (powstały, gorący sok warto odsączyć przez płótno, by galaretka nie miała skórek i pestek).
  3. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Sprawdź czy galaretka agrestowa tężeje.
  4. Gotową galaretką agrestową napełnij słoiczki, zakręć, wystudź.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)