POLECAMY

Fasolka szparagowa na zimę - Kasia gotuje z Polki.pl

Fasolka szparagowa w słoikach - idealna na zimę! Zobacz, jak zachować jej smak na dłużej!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu

Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych warzyw sezonowych. Warto zachować jej smak na dłużej, bo sezon niestety nie trwa zbyt długo. Wiele z nas zamraża fasolkę, aby móc korzystać z zapasów również zimą. To jednak wcale nie jest jedyny pomysł na przetwory - co powiesz na fasolkę w słoikach? Do tego przepisu możesz wykorzystać zarówno odmianę żółtą, jak i zieloną.

Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę?

Aby zrobić fasolkę w słoikach, potrzebny ci będzie:

  • duży garnek,
  • dwa litrowe słoiki ze szczelnymi zakrętkami,
  • ściereczka.

A składniki do przygotowania przetworów to:

  • 600-700 g fasolki szparagowej,
  • woda,
  • według uznania: czosnek, ziele angielskiego lub listki laurowe,
  • cukier,
  • sól.

Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Umytą i pozbawioną końcówek fasolkę powkładaj do słoików. Do każdego z nich wsyp też łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Wlej wrzącą wodę w takiej ilości, aby fasolka została przykryta w całości. Słoiki zakręć i potrząsaj, aby cukier i sól się rozpuściły.

Zobacz też przepis na fasolkę z zasmażką

Słoiki ustaw na dnie garnka, na ściereczce. Uważaj, aby się nie stykały! Fasolka w słoikach powinna gotować się teraz przez 50 minut na wolnym ogniu. Nie wyjmuj jej z garnka, dopóki woda nie wystygnie.

Zobacz więcej kulinarnych wideo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)