Dżem z żółtych śliwek

Odkryj ten wspaniały smak!

DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z żółtych śliwek
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag żółtych śliwek
  • 60 dag cukru
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • pektyna
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. 80 dag żółtych śliwek pokrój na kawałki, zasyp 50 dag cukru, dodaj skórkę i sok z cytryny. Zagotuj, smaż, mieszając, 20 min. Odstaw na noc. Smaż 30 min.
  2. 10 dag cukru połącz z opak. pektyny (na 1 kg owoców) i dodaj do śliwek. Smaż 5 min. Usuń pianę, nałóż do słoików.
  3. Słoki z dżemem z żółtych śliwek pasteryzuj 20 min w piekarniku.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Kasia /3 lata temu
Ja wolę dodac cukier żelujący zamiast pektyny,w Lidlu dostałam niedrogo maliny więc robię dżem malinowy