Dżem z pigwy

Złociste i aromatyczne!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z pigwy
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg pigwy
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić dżem z pigwy!

  1. Owoce umyj i obierz ze skórki.
  2. Pozbaw pigwę gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki.
  3. W garnku zagotuj wodę. Dodaj pigwę.
  4. Gotuj na niewielkim ogniu, co pewien czas mieszając, aż owoce będą miękkie.
  5. Dodaj cukier i nadal trzymaj na ogniu, aż masa będzie mieć szklistą konsystencję.
  6. Do wyparzonych słoików przełóż dżem.
  7. Pasteryzuj słoiki przez 15-20 minut w temperaturze 90 stopni.

Zobacz inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)