Dżem z malin i czekolady

Słodycz czekolady i subtelna kwaskowatość owoców!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z malin i czekolady
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 l malin
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 500 g czekolady - najlepiej gorzkiej
  • 6 szklanek cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem malinowy z czekoladą!

  1. Do garnka wsyp maliny i wlej szklankę wody. Zagotuj.
  2. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) - aż do rozpuszczenia cukru.
  3. Dodaj sok z cytryn, zagotuj.
  4. Czekoladę połam na kawałeczki i dodaj do malin.
  5. Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady.
  6. Odstaw na kilka godzin.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu podgrzej dżem, aż stanie się gęstszy.
  8. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
dżem malinowy z czekoladą? dzięki za to połączenie!