Dżem z kasztanów

Nietypowy pomysł na dżem z kasztanów jadalnych!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z kasztanów
Fotolia
Czas wykonania: 75 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg kasztanów jadalnych
  • 1 kg cukru pudru
  • około 0,5 l wody
  • ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić dżem z kasztanów jadalnych!

  1. Gotuj kasztany przez 10 minut.
  2. Odcedź kasztany i gdy trochę wystygną, obierz je ze skórki.
  3. Kiedy będą obrane, włóż je z powrotem do wrzątku i gotuj jeszcze 15-20 minut.
  4. Kiedy kasztany staną się miękkie, oznacza to że są odpowiednio ugotowane.
  5. Wymieszaj je lub zmiksuj blenderem, aby powstało puree.
  6. W drugim garnku przygotuj syrop - wlej wodę, dodaj cukier i ziarenka wanilii.
  7. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, często mieszając.
  8. Gdy powstanie syrop, nie zdejmuj garnka z ognia. Dołóż do niego puree z kasztanów.
  9. Wymieszaj i gotuj przez 10-12 minut, co jakiś czas ponownie mieszając.
  10. Zapasteryzuj dżem w słoiczkach i umieść je do góry dnem, aż wystygną.

Zobacz inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Sabrina/6 miesięcy temu
Własnie na tym przepisie trenowałam nowy blender z panasonica, i powiem tak , przepis genialny i kazdy blender sobie z nim poradzi. Ja mam akurat tez z dzbankiem więc było mi o tyle łatwiej że nie musiałam stać i blendować :)