Dżem z jeżyn

Dżem z jeżyn to wspaniały sposób na zachowanie smaku leśnych owoców na dłużej!

DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z jeżyn
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg jeżyn
  • 0,5-1 kg cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Owoce myjemy. Wrzucamy do garnka.
  2. Zasypujemy 1,5 szklanki cukru.
  3. Całość gotujemy przez ok. 1,5 godziny co jakiś czas mieszając.
  4. Próbujemy. Jeśli dżem jest mało słodki, dodajemy cukier.
  5. Po ok. 2 godzinach zdejmujemy pokrywkę i dalej gotujemy, by wyparował sok.
  6. Kiedy dżem zgęstnieje, przecieramy go przez sitko, dzięki czemu usuniemy pestki.
  7. Przekładamy dżem do wyparzonych, jeszcze gorących słoików. Zakręcamy.

Inne przepisy na jeżyny:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
dżem z jeżyn gości w mojej spiżarni