Dżem z dyni

Dżem z dyni to absolutny jesienny must-have. Musisz się skusić!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem z dyni
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kg dyni
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z cytryny
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Aby zrobić dżem z dyni:

  1. Dynię obierz, wydrąż pestki. Zetrzyj dyniowy miąższ na tarce.
  2. Umieść miąższ w garnku (najlepiej z grubym dnem), zasyp cukrem.
  3. Zalej masę sokiem z cytryny oraz wodą.
  4. Duś przez 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  5. Kiedy zobaczysz, że dynia odrobinę się rozpadnie, zdejmij pokrywkę i gotuj dalej - przez 60-70 minut, aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji. Pamiętaj o mieszaniu, aby masa się nie przypaliła.
  6. Przełóż dżem do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 25 minut.

Więcej przepisów na dynię:

Wielka księga przepisów: 68 pomysłów na to, co zrobić z dyni
Prosta i smaczna zupa krem z dyni z muszkatem i cynamonem
Krem z dyni na ostro z pieprzem Cayenne i sosem Tabasco
Sałatka z dynią - Kasia gotuje z Polki.pl
Zdrowe frytki z dyni (przepis video)
Pyszne placuszki dyniowe w 2 odsłonach: na ostro i na słodko

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
anita/miesiąc temu
wlasnie zrobilam dzem z dyni jest swietny,polecam przepis :)