Dżem wieloowocowy

Zamknij smak wszystkich owoców sezonowych w jednym słoiku: przygotuj z nami dżem wieloowocowy!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem wieloowocowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag śliwek
  • 50 dag agrestu
  • 50 dag moreli
  • 50 dag malin
  • 250 ml soku z malin lub porzeczek
  • 1,5 kg cukru
  • 50 ml kirszu lub brandy
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem wieloowocowy: smakowity przysmak ze śliwek, moreli, agrestu i malin!

  1. W garnku ułóż warstwami owoce i cukier.
  2. Wlej sok, przykryj i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Następnie na wolnym ogniu doprowadź owoce do wrzenia, od czasu do czasu potrząsając bardzo delikatnie garnkiem.

Przetwory z agrestu - 7 przepisów

  1. Dokładnie odszumuj i gotuj przez 20-25 minut lub do czasu, aż konfitury zaczną krzepnąć.
  2. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut.
  3. Dodaj do owocowej masy kirsz lub brandy i wymieszaj.
  4. Konfiturę przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i mocno zamknij.

Przetwory z jagód - 11 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Qiola/3 miesiące temu
Ja ostatnio przestałam tradycyjnie zesmażać owoce. Najpierw blenduję je panasocniem, potem oddzielam pestki przez sitko i dopiero na patelnie albo do garnka i dodaję substancję zagęszczającą . Znacznie szybciej :)