Dżem porzeczkowy

Lekko kwaskowaty, pyszny!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem porzeczkowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 opakowania żelfixu 2:1
  • 1 kg cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić dżem porzeczkowy!

  1. Porzeczki umyj i usuń z nich szypułki.
  2. Włóż do garnka, wlej sok jabłkowy i wymieszaj z żelfixem.
  3. Zagotuj, ciągle mieszając.
  4. Następnie wsyp cukier.
  5. Gotuj ciągle mieszając, aż część płynu odparuje i masa lekko zgęstnieje.
  6. Powstałą na wierzchu dżemu pianę usuń.
  7. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
  8. Po ostygnięciu przenieś do spiżarni.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
czy ktoś wie jak zrobić dżem porzeczkowy z czarnych porzeczek?