Dżem morelowy

Smak lata zamknięty w słoiku - pyszny dżem morelowy!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem morelowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg moreli
  • 1/2 szklanki wody
  • 60 dag cukru
     
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem morelowy - to pomysł na najbardziej letnie przetwory, które zimą pomogą ci przenieść w stronę upalnych dni!

  1. Morele umyj, pokrój na kawałki i usuń pestki.
  2. Do garnka z grubym dnem wlej wodę i wsyp połowę przygotowanych owoców.
  3. Gotuj do momentu, aż się rozgotują.

Morele w syropie - przepis

  1. Do rozgotowanych moreli dodaj cukier i zagotuj.
  2. Następnie dorzuć resztę pokrojonych owoców, obgotuj i odstaw na kilka godzin.

Przetwory z moreli - 8 przepisów

  1. Powtórnie doprowadź do wrzenia i dogotuj do właściwej gęstości.
  2. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, szybko zakręć i odstaw do wystygnięcia, odwracając słoiki do góry nogami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
ja nie zesmażam, blenduję, jest wtedy szybciej. Wszucam wszystko do panasonica i ustawiam blendowanie, potem masę przekładam do garnka i podgrzewam żeby było gorące. Gorace do słoików i mam :D