Dżem malinowy

Niepowtarzalny smak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem malinowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru rafinowanego
  • sok z 1 cytryny
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić dżem malinowy!

  1. W garnku ułóż maliny, przesypując każdą warstwę cukrem.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
  3. Następnego dnia dodaj sok z cytryny i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.
  4. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  5. Następnie zwiększ gaz i gotuj do czasu, aż dżem osiągnie temperaturę krzepnięcia - tzn. do momentu, gdy dżem z zanurzonej w nim łyżki będzie spadał płatami, a nie kroplami.
  6. Gorący dżem przekładaj do sterylnych słoiczków prawie do pełna i szybko je zamykaj.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
ja bym nie robiła, ponieważ tam już są ogniska bakterii i rozprzestrzenią się potem po całych słoikach i wszystko będzie do wyrzucenia, szkoda pracy ewentualnie można spróbować nalewkę z tego zrobić
/rok temu
słuchajcie, a jak zrobić dżem malinowy z lekko nadpsutych malin?