Dżem jagodowy

Wybierz najbardziej dojrzałe owoce!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem jagodowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg czarnych dojrzałych jagód
  • 60 dag cukru
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na dżem jagodowy!

  1. Świeżo zebrane dojrzałe czarne jagody przebierz, dokładnie umyj, odsącz na sicie.
  2. Owoce przesyp do garnka, wymieszaj z cukrem, przykryj, a następnie przenieś na 10 godzin w chłodne miejsce, aby puściły sok.
  3. Po tym czasie jagody powoli podgrzej, doprowadź do wrzenia, a następnie dogotuj dżem, aż stanie się gęsty.
  4. Gorący dżem jagodowy nakładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcaj pokrywki.

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 miesięcy temu
ja bardzo lubię jagody i dzemy , które mają całe owoce, dlatego zawsze zostawiam kilka kuleczek ktore uprzednio podpewkam w piekarniku, mój panasonic ma funkcję suszenia owoców i potem takie lekko podsuszone owoce wkładam do dzemu, sa pycha a dzemy sie nie psują
/rok temu
kocham dżem jagodowy!!!!!!!