Dżem jabłkowy z pomarańczową galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl

Dżem jabłkowy z pomarańczową galaretką to pomysł na nietypowe przetwory! Zobacz nasz przepis!

Weronika Kwaśniak / 3 tygodnie temu

Dżem jabłkowy z pomarańczową galaretką to pomysł na przetwory z nietypową nutką. Po co dodawać galaretkę do dżemu? Po pierwsze, zmienia ona jego konsystencję. Po drugie, nadaje mu taki smak, na jaki mamy ochotę - możesz wybrać galaretkę cytrynową, wiśniową lub inną, jaka tylko przyjdzie ci do głowy, a ten dodatek zupełnie odmieni efekt końcowy. Kasia Bukowska poleca galaretkę pomarańczową!

Przepis na dżem jabłkowy z galaretką

Oto składniki na dżem jabłkowy z galaretką według Kasi Bukowskiej:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1 pomarańcza.

Jak zrobić dżem jabłkowy? Jabłka trzeba umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Teraz należy je przerzucić do garnka. Jeśli owoce są dość suche, podlej je wodą. Jeśli mają w sobie dużo soku, nie musisz tego robić.

Po 10 minutach gotowania, jabłka powinny zacząć się rozpadać. Wtedy dodaj do nich skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnij z niej sok. Do dżemu jabłkowego wsyp cukier oraz galaretkę pomarańczową. Wrzącą masą napełniaj słoiki, każdy mocno zakręć i ustaw do góry dnem. Nie zmieniaj ich położenia, dopóki nie wystygną.

Zobacz więcej przepisów na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)