Dżem brzoskwiniowy z amaretto

Likier nada mu ciekawy posmak!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem brzoskwiniowy z amaretto
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kg brzoskwiń (nieuszkodzonych)
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 100 ml likieru amaretto
  • 1 kg cukru żelującego 3:1
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem brzoskwiniowy!

  1. Brzoskwinie zalej wrzątkiem.
  2. Ściągnij z owoców skórkę i pozbaw je pestek.
  3. Pokrój na drobne kawałki lub zmiksuj.
  4. Przełóż brzoskwinie do garnka, dodaj sok z cytryn, likier amaretto i cukier żelujący.
  5. Mieszając, gotuj. Gdy dżem się zagotuje, gotuj go jeszcze przez 4 minuty.
  6. Zdejmij dżem z ognia, zbierz pianę z wierzchu.
  7. Przełóż masę do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i ustaw do góry dnem na 10 minut.

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
dedinx/rok temu
dżem brzoskwiniowy robię od dawna, ale z dodatkiem moreli - mniam