Dżem agrestowy

Pyszny dżem z dodatkiem kiwi!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem agrestowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg agrestu
  • ok. 50 dag owoców kiwi
  • 1/2 szklanki wody
  • 70 dag cukru
  • 2 opakowania żelfixu
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na dżem agrestowy!

  1. Agrest umyj i oczyść.
  2. Kiwi obierz, pokrój w plastry.
  3. Do naczynia wlej wodę, włóż kiwi i połowę agrestu, wsyp żelfix i zagotuj.
  4. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują i zniknie piana.
  5. Wsyp pozostały agrest i gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Wyparzone słoiki wypełnij dżemem, zamknij i pasteryzuj w nagrzanym do 120 stopni piekarniku (przez ok. 20 minut).

Sprawdź inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kiwiagrestdżemprzetwory
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)