POLECAMY

Jeden z najsmaczniejszych dodatków do obiadu - buraczki na zimę w kilku wyśmienitych wersjach!

Buraki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów na zimę – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Jeden z najsmaczniejszych dodatków do obiadu - buraczki na zimę w kilku wyśmienitych wersjach! fot. Fotolia

Buraki przygotowywane do słoików na zimę możemy zrobić na różne sposoby. Bez dodatku cukru, octu lub z aromatycznymi goździkami. Siekane, tarte lub pokrojone w talarki możemy zawekować i przechowywać przez długi czas. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe buraczki na zimno!

Buraki na zimę bez octu

Oto składniki na buraki na zimę bez octu:

  • kilogram buraków podłużnych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • ziarna pieprzu czarnego
  • średnia cebula

Jak zrobić buraki na zimę bez octu?

Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy przez 20 minut do miękkości. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce i przekładamy do słoików. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Zalewamy roztworem z ciepłej wody i kwasku cytrynowego. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na małym ogniu. Przekładamy do słoików. Wekujemy w gorącej wodzie i szczelnie zamykamy zakrętki. Tak przygotowane buraki na zimę bez octu idealnie smakują jako przystawka do obiadu.

Buraki na zimę bez cukru

Oto składniki na buraki na zimę bez cukru:

  • kilogram buraków podłużnych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • marchewka
  • korzeń chrzanu
  • ocet

Jak zrobić buraki na zimę bez cukru?

Buraki dokładnie myjemy i oczyszczamy od bieżącą wodą. Następnie obieramy ze skórki i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Ostudzone buraki kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa przekładamy do słoików i zalewamy roztworem z octu i wody. Doprawiamy chrzanem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wekujemy i zakręcamy szczelnie. Tak przygotowane buraki na zimę możemy serwować do obiadu.

Buraki na zimę z goździkami

Oto składniki na buraki na zimę z goździkami:

  • kilogram buraków
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • goździki
  • cynamon
  • szczypta cukru
  • ocet
  • woda

Jak zrobić buraki na zimę z goździkami?

Buraki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Gotujemy przez 20 minut w gorącej i osolonej wodzie. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy mielonym cynamonem, goździkami, czarnym pieprzem i zielem angielskim. Na koniec zalewamy roztworem z octu, cukru i wody. Wekujemy i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane buraki z goździkami są idealnym dodatkiem do kanapek lub obiadu.

Zobacz inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)