Składniki:
- 1,5 kg cukinii,
- 1/2 kg cebuli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka octu 10%,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- sól i pieprz,
- 300 g koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
Choć może to być zaskoczeniem, ketchup z cukinii nie jest zielony ani wodnisty. Cukinia stanowi składową część ketchupu, którego bazą jest koncentrat pomidorowy.
Ketchup z cukinii jest bardziej lekkostrawny, orzeźwiający i w sam raz dla dzieci. Sprawdzi się jako sos do frytek, nuggetsów czy innych przekąsek, do których zwykło się dodawać tradycyjny ketchup.
Ketchup z cukinii
- Cebulę obierz i pokrój w paski.
- Obraną cukinię zetrzyj na tarce.
- Warzywa na ketchup z cukinii posyp solą i odstaw na kilka godzin.
- Po tym czasie gotuj razem z powstałym sosem, aż zmiękną.
- Dodaj cukier, ocet, gotuj kolejne 20 minut.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, gotuj i często mieszaj do momentu, aż ketchup z cukinii będzie gęstniał.
- Zmiksuj całość blenderem.
- Przełóż ketchup z cukinii do wyparzonych słoików i pasteryzuj ok. 10 minut.
Zobacz inne przepisy na dania z cukinii:
Sałatka z grillowanej cukinii sprawdzi się na lunch do pracy Kurczak z bakłażanem i cukinią to idealny letni obiad Zobacz pomysł na pizzę z cukinią