Wegetariańska przekąska pełna białka – nem wegetariańskie to hit!

Nem wegetariańskie fot. Deirdre Rooney, Victoria Wall Harris
Białko to niezbędny budulec organizmu. Warto pozyskiwać je z wartościowych źródeł – na przykład z roślin. Sprawdź pyszny przepis na wege przekąskę bogatą w białko i składniki odżywcze!
Wioletta Górecka / 23.02.2018 05:30
Nem wegetariańskie fot. Deirdre Rooney, Victoria Wall Harris

Nie od dziś wiadomo, że w roślinach kryje się wielka moc – dotyczy to każdej ich części. Różne gatunki wykorzystywane są w rozmaity sposób, zarówno od wewnątrz organizmu, jak i na zewnątrz. Skoro od stuleci wiadomo o uzdrawiającej mocy roślin, dlaczego więc nie wykorzystać ich działania w codziennym życiu? Niezbędnym elementem diety jest białko, odżywiające przede wszystkim mięśnie. W codziennej diecie połącz więc moc roślin z odżywczym działaniem białka – spożywając białko roślinne.

Dlaczego warto spożywać białko roślinne?

Obawiasz się, że dieta roślinna nie jest dla ciebie? Spróbuj raz, a zakochasz się na zawsze! Przepisy na pyszne dania z roślin zaskakują kreatywnymi połączeniami i doskonałym smakiem, który pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Samo spożywanie roślin to jedna kwestia – drugą jest taki sposób ich przygotowania, ab wydobyć jak najwięcej bogactwa, jakie w sobie skrywają. Zastąp część białka zwierzęcego tym pochodzenia roślinnego, a różnicę zobaczysz już niebawem – poprawi się twoje samopoczucie, ale także sylwetka i stan skóry.

Pomysły na pyszne dania roślinne – nem wegetariańskie

Jednym z przepisów, który pokochasz bez wątpienia, jest nem wegetariańskie. To doskonała propozycja zarówno na śniadanie i kolację, a także przekąskę. Jak je przyrządzić? Poznaj przepis na 4 porcje, których przygotowanie zajmie ci nie więcej niż pół godziny. Każda porcja dostarczy 6,3 g białka. Potrzebować będziesz:

  • pół limonki
  • utarty, kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  • szczyptę zmielonej kolendry
  • zmielony ząbek czosnku
  • około 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • po 1 łyżeczce mirin, syropu klonowego oraz sosu sojowego
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • marchwi (wystarczy 1 sztuka, pokrojona w piórka)
  • 140 g tempeh pokrojonego w słupki
  • garści posiekanej kolendry
  • kilka liści sałaty rzymskiej

Nem wegetariańskie – przygotowanie

Sok pomarańczowy, syrop klonowy, sos sojowy oraz imbir wymieszaj w misce razem z czosnkiem i kolendrą. Odstaw, aby składniki „przegryzły” się ze sobą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej tempeh. Po około 4 minutach dodaj paski marchewki i kontynuuj smażenie przez kolejne 4 minuty. Sos powstały w misce wlej na patelnię i podgrzewaj na wolnym ogniu. Po około 10 minutach tempeh i marchew ułóż na liściach sałaty i dopraw kolendrą. Całość skrop sokiem z limonki – gotowe!
Więcej inspirujących przepisów na pysze i wartościowe dania roślinne znajdziesz w książce Tylko białko roślinne pod patronatem portalu Polki.pl

To również może ci się przydać!

Pomysł na wartościowy wegetariański obiad - faszerowana cukinia!
Pyszna wegetariańska przekąska z tofu!
Brak pomysłu na obiad? Oto 7 propozycji dietetycznych obiadów wegetariańskich!

Redakcja poleca

REKLAMA