Zupa mleczna z manną

Pysznym dodatkiem do mlecznej zupy jest kanapka z konfiturą lub dżemem.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa mleczna z manną
A. Rogalski
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 l mleka
  • 2–3 łyżki kaszy manny
  • kawałek kory cynamonu
  • łyżeczka masła
  • 1–2 łyżki cukru (do smaku)
  • sól

Dodatki:

  • mielony cynamon
  • sok owocowy
Zupa mleczna z kaszą manną - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kaszkę manną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Mleko zagotuj w rondelku z grubym dnem. Dodaj korę cynamonu. Dopraw do smaku cukrem oraz szczyptą soli. Cynamon wyjmij, a do mleka wlej przygotowaną kaszkę, cały czas mieszając.
  2. Nie przerywając mieszania, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na bardzo małym ogniu 6–8 minut, uważając, aby się nie przypaliła.
  3. Zupę podawaj posypaną cynamonem albo polaną odrobiną soku owocowego. Można też serwować z dodatkiem homogenizowanego serka waniliowego.
  4. Zupę mleczną, można dla odmiany podać z lanymi kluseczkami domowej roboty. Przygotuj jajko, łyżkę mąki i odrobinę wody. Wszystko razem utrzyj na dość gęstą, ale lejącą się masę. Wlej ją cienkim strumieniem do gotującego mleka.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)