Ziemniaki z farszem ze szpinaku

Ta przekąska posmakuje każdemu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki z farszem ze szpinaku
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże, zwięzłe ziemniaki
  • olej
  • cebula
  • kawałek czerwonej papryki
  • 10 dag mrożonego szpinaku
  • łyżka parmezanu
  • żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
Ziemniaki w mundurkach - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ziemniaki faszerowane szpinakiem!

  1. Ziemniaki wyszoruj, zawiń osobno w posmarowaną olejem folię aluminiową.
  2. Piecz ok. godzinę w 200°C (można je też ugotować w mundurkach).
  3. Z każdego ziemniaka odkrój z boku kawałek (ok. 1/3).
  4. Ze środka wydrąż miąższ. 
  5. Miąższ wyjęty ze środka i z odkrojonych kawałków rozgnieć widelcem.
  6. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
  7. Dodaj posiekaną paprykę, chwilę przesmaż.
  8. Szpinak rozmroź na patelni, podduś na oleju.
  9. Ziemniaki dokładnie wymieszaj z cebulą, papryką i szpinakiem.
  10. Dodaj parmezan i żółtko, wymieszaj.
  11. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  12. Farsz nałóż do ziemniaków.
  13. Piecz ok. 15 minut w 200°C.

Sprawdź inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)