Ziemniaki pieczone ze śledziem w śmietanie

Nasz nowy przepis - wykwintna przystawka lub po prostu smaczna kolacja.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki pieczone ze śledziem w śmietanie
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 duże płaty śledziowe z oliwy
  • 1,5 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1 duże jabłko
  • cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • pęczek koperku
  • olej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki w mundurkach - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój wzdłuż na połówki. Nie obieraj ich ze skórki!
2. W dużej misce wymieszaj rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli.
3. Polej kilkoma łyżkami oleju, włóż ziemniaki. Dobrze wymieszaj, aby pokryły się przyprawami.
4. Ułóż na blaszce i piecz do miękkości w temp. 190°C.
5. W tym czasie śmietanę wymieszaj z posiekaną cebulką, a także obranymi i pokrojonymi w drobną kosteczkę ogórkami. Dodaj jabłko oraz drobno posiekany koperek.
6. Dodaj pokrojone w paseczki śledzie.
7. Sos dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
8. Upieczone ziemniaki podawaj obłożone przygotowanym śledziem.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)