Ziemniaki faszerowane z rozmarynem

Z pomidorem, szynką i serem żółtym!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki faszerowane z rozmarynem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 średnie pomidory
  • 10 dag sera żółtego
  • cebula
  • 15 dag szynki
Dodatkowo:
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka tartej bułki
  • suszony rozmaryn
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
Ziemniaki w mundurkach - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ziemniaki faszerowane!

  1. Ziemniaki wyszoruj.
  2. Zetnij wierzch, lekko wydrąż.
  3. Ustaw na blaszce, skrop olejem, oprósz solą.
  4. Piecz 40 minut w 200 stopniach.
  5. Posiekaną cebulę przesmaż z czosnkiem, dodaj posiekany miąższ ziemniaków.
  6. Duś 15 minut.
  7. Dodaj pokrojoną szynkę i przyprawy. Ostudź.
  8. Ser pokrój w kostkę i z natką dodaj do farszu.
  9. Dosyp bułkę tartą.
  10. Farszem nadziej ziemniaki, wstaw na 15 minut do piekarnika.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)