Ziemniaczane bułeczki z mięsem i pieczarkami

Ziemniaczane bułeczki z mięsem i pieczarkami mogą być smacznym dodatkiem do wiosennych zup lub pożywną przekąską między posiłkami.

DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaczane bułeczki z mięsem i pieczarkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:

Farsz:

  • duże udko z kurczaka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 małych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Cia­sto:

  • duży ziemniak
  • 2,5 dag drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki
  • soli
  • łyżeczka cukru
Omlet z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Udko ugotować w wodzie z listkiem laurowym i zielem. Oddzielić mięso od kości i drobno pokroić.
  2. Posiekane pieczarki usmażyć na oleju, dodać mięso, rozmaryn, natkę. Farsz doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
  3. Ziemniaka ugotować, dobrze odparować. Gorącego rozgnieść widelcem, lekko przestudzić, wymieszać z drożdżami, wodą, solą, cukrem. Dodać mąkę, wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na 10 części. Uformować placuszki, nadziać je farszem i skleić brzegi tworząc paluchy. Ułożyć na blasze, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Bułeczki piec ok. 30 min w 200°C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)