Galaretka z jajkiem - przepis na wielkanocną przekąskę

Efektowna przekąska, która urzeknie twoich gości!
Weronika Kwaśniak / 23.03.2016 06:27
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
  • szklanka mrożonego groszku
  • 3 parówki
  • 10 przepiórczych jajek
  • 10 małych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na galaretkę z jajkiem!

  1. Żelatynę zalej odrobiną zimnego rosołu i odstaw.
  2. W pozostałym rosole obgotuj groszek i przecedź na sicie.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje, zalej ją ciepłym rosołem i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo i obierz.
  5. Jajka i pomidorki przekrój na połówki.
  6. Parówki pokrój na kawałki o szerokości około 1,5 cm.
  7. Do tortownicy lub innej formy wlej odrobinę galarety i wstaw do zamrażarki.
  8. Gdy galareta zastygnie, wyłóż na nią groszek i znów zalej warstwą galarety.
  9. Gdy zacznie tężeć, ułóż na galarecie jajka, pomidorki i pokrojone parówki.
  10. Całość zalej pozostałą galaretą.
  11. Odstaw do lodówki, aby dobrze zastygła. Podawaj na sałacie.

Zobacz więcej wielkanocnych hitów:

Babka muślinowa - przepis
Jak zrobić domowe wędliny?
Przepisy na mięsa wielkanocne - 27 pomysłów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 pomysłów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA