POLECAMY

Wegetariański kawior żydowski

Ta mieszanka warzyw, jajek i orzechów włoskich wygląda i smakuje jak kawior z wątróbki, choć jest lżejsza i orzeźwiająca.

 
Składniki (6 porcji):

- 6 łyżek oleju lub więcej, w razie potrzeby
- 3 cebule, pokrojone w kostkę
- 175-200 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- 115-150 g fasolki szparagowej, grubo pokrojonej
- 30 połówek orzechów włoskich, obranych
- 3 ugotowane na twardo jajka, obrane
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- razowy chleb lub maca, do podania


1. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulę i smażyć, aż będzie miękka i lekko się zarumieni.
Dodać groszek i fasolkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na umiarkowanym ogniu, aż groszek i fasolka będą miękkie.

2. Przełożyć do pojemnika robota kuchennego. Dodać orzechy oraz jajka i posiekać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest sucha, dodać więcej oleju i wymieszać. Podawać z razowym chlebem lub macą.

Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler "Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje", wyd. Siedmioróg, 2005
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)