Trzy przepisy na domowe pieczywo

Trzy przepisy na chleb fot. Fotolia
Jego przygotowanie nie musi być pracochłonne. Wystarczy, że zdecydujesz się na wypieki na drożdżach lub proszku do pieczenia.
/ 01.12.2016 14:15
Trzy przepisy na chleb fot. Fotolia

Smakują oczywiście inaczej niż tradycyjny chleb na zakwasie, ale zrobisz je szybciej. Nad kupnymi wypiekami mają też tę przewagę, że zawierają tylko pożądane składniki i są superświeże!
 

Maślany warkocz z makiem


Przygotowanie i pieczenie – 60 min
1 porcja – ok. 280 kcal


Składniki na 10 porcji:

  • 500 g mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki maku
  • sól

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z łyżką cukru i połową mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żółtka i 1 jajko utrzyj z pozostałym cukrem. Masło roztop, przestudź.
  3. Rozczyn, masę jajeczną i masło dodaj do pozostałej mąki. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj je, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Ponownie zagnieć, podziel na 6 równych części, z każdej uformuj wałek. Wałki łącz po 3 i pleć z nich warkocze. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Wyrośnięte posmaruj jajkiem, posyp makiem. Piecz ok. 25 min w temp. 200 st. C.

Babka – chlebek śródziemnomorski


Przygotowanie i pieczenie – 80 min
1 porcja – ok. 185 kcal


Składniki na 12 porcji:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • opakowanie drożdży suszonych
  • 80 ml wody
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 70 g sera feta
  • po 2 łyżki czarnych oliwek i suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pestek dyni

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mąkę rozmieszaj z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrób ciasto, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Ciasto wyrabiaj z dodawanymi kolejno jajkami. Połącz z pokrojoną fetą, oliwkami i pomidorami.
  3. Podłużną formę natłuść olejem, wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
  4. Posyp pestkami dyni, piecz ok. 50 min w temp. 190 st. C. Wystudź na kratce.

Bułki śniadaniowe z otrębami


Przygotowanie i pieczenie – 45 min
1 porcja – ok. 220 kcal


Składniki na 10 sztuk:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otrąb
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 ml oleju
  • 350 ml maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • po łyżce maku i sezamu

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj otręby, sól i cukier. Połącz z olejem i maślanką. Wyrób elastyczne ciasto.
  2. Podziel je na 10 równych części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz ją, połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
  3. Każdą bułeczkę natnij wzdłuż, posmaruj jajkiem, posyp makiem lub sezamem. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA