Tosty z grzybami i mozzarellą

Jesienią grzyby jemy nie tylko na obiad! Sprawdź nasz przepis na pyszną, grzybową przekąskę - idealna na śniadanie lub kolację.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tosty z grzybami i mozzarellą
Fotolia
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g grzybów (warto je "wymieszać", np. kilka pieczarek i kilka podgrzybków)
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • łyżka masła
  • kula mozzarelli
  • odrobina parmezanu
  • natka pietruszki
Omlet z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik (najlepiej z funkcją grillowania).
2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
3. Grzyby dokładnie oczyść, a następnie pokrój na plasterki i włóż na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy.
4. Smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty, lekko rumieniąc.
5. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i dodaj drobno posiekany czosnek.
7. Zdejmij całość z patelni i przykryj np. kawałkiem folii aluminiowej.
8. Tosty chwilę podgrzewaj w piekarniku lub w tosterze, aby były lekko chrupiące.
9. Posmaruj je masłem, rozłóż grzyby (kilka odłóż na później), polej oliwą.
10. Na wierzch połóż kawałki mozzarelli, parmezan i resztę grzybów.
11. Posyp sporą ilością czarnego pieprzu i wstaw do piekarnika na kilka minut, dopóki ser się nie roztopi.
12. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)