POLECAMY

Kremowa i krucha jednocześnie - sprawdź przepisy na wyśmienitą tartę ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i niebanalną kolację ze znajomymi. Sprawdź nasze przepisy!

/ 8 miesięcy temu
Kremowa i krucha jednocześnie - sprawdź przepisy na wyśmienitą tartę ze szpinakiem fot. Fotolia

Tarta ze szpinakiem przygotowywana na bazie kruchego lub francuskiego ciasta może być smaczną przekąską. Ciekawa struktura ciasta filo zapewnia chrupkość i lekkość dania. Szpinak możemy łączyć z rybą, warzywami lub serem – to smaczna i zdrowa alternatywa. Podobnie jak quiche, tarta ze szpinakiem i fetą, tarta ze szpinakiem i łososiem lub suszonymi pomidorami to smaczne i treściwe danie – sprawdź nasze przepisy!

Tarta ze szpinakiem i fetą: przepis

Oto składniki na tartę ze szpinakiem i fetą:

  • łyżka oleju
  • cebula
  • 500 gram szpinaku
  • 500 gram ciasta francuskiego
  • 2 duże jajka
  • 250 gram fety
  • garść posiekanego koperku

 Jak zrobić tartę ze szpinakiem i fetą?

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę  przez około 5 minut do miękkości. Dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 5 minut. Wykładamy ciasto francuskie na naczynie żaroodporne lub formę do tarty. Szpinak z cebulą mieszamy z ubitymi jajkami, feta i koperkiem. Układamy na cieście francuskim. Całość zakrywamy resztą ciasta francuskiego i rolujemy brzegi ciasta. Tartę ze szpinakiem pieczemy przez 50 minut do momentu aż całość zarumieni się. Jeżeli chcemy, aby była bardziej wyrazista, możemy pokusić się o dodatek startego czosnku.

Tarta ze szpinakiem i łososiem: przepis

Oto składniki na tartę ze szpinakiem i łososiem:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie kremowego białego serka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • opakowanie świeżego szpinaku (12-15 listków)
  • pół cytryny
  • garść koperku
  • 200 gram wędzonego łososia
  • 200 gram tartego żółtego sera
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić tartę ze szpinakiem i łososiem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie wykładamy na formę do tarty i dokładnie wgniatamy w załamania. Ubijamy jajka razem ze śmietaną. Do mieszanki dodajemy kawałki wędzonego łososia, sok z cytryny. Wierzch ciasta smarujemy kremowym serkiem, a następnie wylewamy jajeczną mieszankę. Układamy liście szpinaku, koperek i posypujemy startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę ze szpinakiem pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotobrązowej skórki. Możemy ją podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło z pomidorkami koktajlowymi.

Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami: przepis

Oto składniki na tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:

  • mrożone kruche ciasto
  • papryka czerwona
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 6 dużych pomidorów suszonych
  • opakowanie sera feta
  • 200 ml śmietanki
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Jak zrobić tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.  Wykładamy do formy kruche ciasto. Pieczemy przez 20 minut do całkowitego wysuszenia. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy jajka i śmietankę i doprawiamy. Wylewamy na wierzch kruchego ciasta. Układamy pokrojone warzywa i ser feta. Tartę ze szpinakiem pieczemy przez 30 minut, aż masa się zetnie. Możemy serwować na zimno lub ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego do smaku.

Zobacz inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/8 miesięcy temu
"Gram"? A w co grasz? Poprawna odmiana to "gramów"!