Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 80 ml lodowatej wody
- sól
Na farsz:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- łyżka pesto
- 3 łyżki startego parmezanu
- 150 ml śmietany
- kilka pomidorków
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę ze szparagami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Wylep nim prostokątną formę (25 x 30 cm).
- Piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Szparagi obierz, gotuj 5 minut w osolonym wrzątku.
- Ułóż na cieście.
- Jajka dokładnie połącz z pesto, parmezanem i śmietaną, dopraw do smaku, polej szparagi.
- Obłóż pokrojonymi pomidorkami.
- Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.