Tarta z ricottą i mascarpone

Dorzuć kilka pomidorków koktajlowych i tymianek!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z ricottą i mascarpone
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Obłożenie:
  • 25 dag ricotty
  • 15 dag mascarpone
  • 3 jajka
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • łyżka świeżego tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z ricottą i mascarpone!

  1. Z mąki, masła, proszku do pieczenia oraz kilku łyżek wody zagnieć kruche ciasto.
  2. Prostokątną foremkę o bokach 26 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż w niej ciasto.
  3. Spód nakłuj widelcem.
  4. Sery wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Tak przygotowaną masę rozłóż na cieście.
  6. Nadzienie obłóż połówkami pomidorków koktajlowych, posyp świeżym tymiankiem.
  7. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C, aż masa się zetnie.

Zobacz też kilka przepisów na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)