Tarta z porem i szynką

Po prostu pyszna!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z porem i szynką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
Na farsz:
  • duży por
  • 25 dag pieczarek
  • 15 dag szynki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z szynką i porem!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Przełóż je do formy o średnicy około 24 cm.
  3. Upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C (ok. 15-20 min).
  4. Pieczarki pokrój w plasterki, obsmaż na łyżce oleju.
  5. Pora pokrój w grube talarki, podduś z czosnkiem na pozostałym oleju i maśle.
  6. Połącz z pokrojoną w kostkę szynką i pieczarkami, wyłóż na podpieczony spód.
  7. Jajka rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  8. Zalej nią farsz, posyp serem.
  9. Piecz około 40 min w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)