Tarta z papryką

Dołóż też szpinak i czosnek!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z papryką
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • jajko
  • sól
Na farsz:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki parmezanu
  • kostka mrożonego szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z papryką!

  1. Z mąki, masła, jajka i soli, zagnieć kruche ciasto.
  2. Schłodź je w lodówce (przez około 30 minut), następnie cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy na tartę.
  3. Upiecz na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C.
  4. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
  5. Przesmaż na maśle razem z czosnkiem.
  6. Szpinak rozmroź.
  7. Podsmażoną paprykę i szpinak rozłóż na podpieczonym cieście.
  8. Jajka wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem.
  9. Masą zalej składniki tarty, posyp parmezanem.
  10. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.

Zobacz inne pomysły na tarty na słono:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sekendra/rok temu
ja do tej tarty z papryką dodałam też dynię, polecam