Tarta z boczniakami

Odwracana tarta z serem pleśniowym i orzechami włoskimi!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z boczniakami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • 25 dag boczniaków
  • 2 średnie cebule
  • 5 dag masła
  • świeży tymianek
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego (typu lazur)
  • 1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z boczniakami!

  1. Na 1/2 masła podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę, a na reszcie oczyszczone boczniaki.
  2. Dodaj garść tymianku, oprósz solą, pieprzem i gałką.
  3. Połącz z cebulą.
  4. Na dnie foremki o średnicy 23-24 cm rozłóż równomiernie boczniaki z cebulką i tłuszczem ze smażenia.
  5. Posyp serem i orzechami.
  6. Ciasto ułóż na blacie, wykrój krążek większy od średnicy foremki, przykryj grzyby.
  7. Boki ciasta wciśnij do środka foremki.
  8. Ciasto nakłuj w kilku miejscach.
  9. Piecz przez 35 minut w 200°C.
  10. Wyjmij, odstaw na 5 minut, przykryj talerzem i odwróć.
  11. Posyp świeżym tymiankiem.

Zobacz inne pomysły na tarty na słono:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
nienawidzę boczniaków, na myśl o tarcie z boczniakami mam drescze