Tarta z boczkiem i cebulą

Dopraw ją gałką muszkatołową!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z boczkiem i cebulą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:  
  • 25 dag mąki  
  • 12 dag masła  
  • jajko  
  • natka
  • łyżka śmietany  
  • szczypta proszku do pieczenia  
  • sól
Na farsz:  
  • 40 dag cebuli  
  • 2 łyżki oleju  
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany
  • 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • gałka muszkatołowa  
  • sól  
  • pieprz
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z boczkiem i cebulą!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep nim foremkę, upiecz na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
  3. Cebulę pokrój w krążki, podduś na oleju. Ostudź, rozłóż na cieście.
  4. Polej masą przygotowaną z jajek i śmietany, doprawioną solą, pieprzem i gałką.
  5. Na wierzchu połóż plasterki boczku, posyp pieprzem.
  6. Piecz około 35 min w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)