Tarta francuska z pomidorami

Warto dodać do niej również orzeszki piniowe.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta francuska z pomidorami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (42 dag)
  • 50 dag małych pomidorków czerwonych i żółtych
  • 15 dag żółtego sera
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • listki bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do foremki
Odwracana tarta z pomidorami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z pomidorami!

  1. Foremkę o średnicy 26-28 cm wysmaruj masłem. Na dnie ułóż krążek pergaminu.
  2. Ciastem wyłóż foremkę, dociśnij i odetnij wystające brzegi, nakłuj widelcem.
  3. Przykryj całość arkuszem papieru do pieczenia i wysyp groch.
  4. Piecz 20 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie usuń papier z grochem i piecz ciasto 15 minut.
  5. Jajka wymieszaj z serem, śmietaną, porwanymi listkami bazylii.
  6. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.
  7. Wylej na ciasto, obłóż pomidorkami, posyp orzeszkami i piecz w temperaturze 200 stopni C około 20 minut, aż masa się zetnie.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)