Tarta cebulowa z serkiem

Wykwintny smak - tarta na słono.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta cebulowa z serkiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • jajko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Na masę cebulową:
  • 7 cebul (najlepiej czosnkowych)
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • czubata łyżka śmietany 18%
  • łyżka serka ricotta
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę cebulowo-serową!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Podłużną foremkę do tarty natłuść masłem i wylep ciastem.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Następnie przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp groch i piecz 25 minut w temp. 190 st. C.
  5. Obrane i pokrojone w krążki cebule podsmaż na maśle.
  6. Ostudź, wymieszaj z jajkami, śmietaną, ricottą i musztardą.
  7. Dopraw.
  8. Masę rozłóż na podpieczonym cieście i piecz kolejne 20–25 minut w temp. 190 st. C, aż masa się zetnie.

Sprawdź inne przepisy na tarty na słono:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: tartacebula
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)