Szaszłyki z kulek mięsnych

Do szaszłyków podaj jogurtowy sos czosnkowy i pomidorowy.

DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki z kulek mięsnych
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mielonego mięsa (drobiowego lub mieszanego)
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • garść listków botwinki lub dużych listków bazylii (ewentualnie małych listków sałaty)
  • 6–8 dużych kaparów
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2–3 łyżki startego parmezanu
  • 5–6 łyżek tartej bułki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kajzerkę namocz w mleku, a gdy dobrze nasiąknie, odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Wymieszaj. Potem wbij jajko i dodaj tarty parmezan. Masę mięsną dopraw do smaku czosnkiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób.
  2. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj z masy mięsnej małe kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtocz je w tartej bułce.
  3. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i obsmaż klopsiki ze wszystkich stron na rumiano. Odstaw do ciepłego piekarnika, by doszły w środku.
  4. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę wielkości klopsików. Kapary osącz z zalewy. Pomidorki i listki zieleniny umyj, osusz.
  5. Ostudzone klopsiki nadziewaj na patyki do szaszłyków na przemian z pokrojoną w kostkę papryką, kaparami, listkami zieleniny i pomidorkami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)