POLECAMY

Minimalizm w kuchni - sprawdź jak przygotować doskonałe sushi

Sushi to japoński przysmak, który coraz częściej zyskuje w Polsce wielu fanów – sprawdź jak je przygotować!

/ 4 miesiące temu
Minimalizm w kuchni - sprawdź jak przygotować doskonałe sushi fot. Fotolia

Sushi wywodzi się z Japonii, gdzie zostało rozpowszechnione w każdej prefekturze. Przygotowywane na bazie krótkoziarnistego ryżu do sushi jest symbolem prostoty i minimalizmu. Jako dodatek służą surowe lub pieczone ryby w asyście chrupiącego ogórka, rzodkwi lub marchewki. Wszystko zawinięte jest w płachty, czyli suszone algi morskie. Sprawdź jak samemu przyrządzić doskonałe sushi!

Jak zrobić sushi?

Zagotowujemy osoloną wodę. Wsypujemy ryż wcześniej opłukany dwukrotnie. Gotujemy przez około 20 minut. Warzywa do sushi myjemy, obieramy ze skórki I kroimy w cienkie paseczki. Do ugotowanego ryżu dolewamy 2 łyżki octu ryżowego. Dosypujemy odrobinę cukru. Całość układamy na rozłożonej płachcie nori. Układamy paseczki warzyw oraz ryb. Za pomocą maty bambusowej rolujemy całość tak, aby dokładnie zwinąć w rulonik. Naostrzonym nożem odkrawamy 2,5 cm kawałki z każdej rolki. Podajemy z sosem sojowym i zielonym chrzanem wasabi.

Sushi: przepis

Oto składniki na sushi:

  • 100 g ryżu do sushi
  • 2 płachty nori
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • sezam
  • tuńczyk
  • awokado
  • wasabi

Jak zrobić maki sushi?

Zagotowujemy osoloną wodę w garnku i wsypujemy ryż do sushi. Gotujemy całość przez 20 minut. Następnie całość polewamy octem ryżowym i ewentualnie przyprawą do ryżu. Odstawiamy do wystygnięcia. Układamy na płachcie nori wcześniej ugotowany ryż. Następnie kroimy surowego tuńczyka w cienkie plastry i lekko marynujemy w sosie sojowym. Układamy na ryżu wraz z plastrami awokado. Za pomocą maty bambusowej i folii aluminiowej zwijamy powoli rolkę dociskając ryż. Zwiniętą rolkę kroimy na 6-8 części w zależności od upodobań. Tak przygotowane sushi serwujemy z zieloną herbatą, sosem sojowym oraz chrzanem wasabi.

Rodzaje sushi

Makizushi – to rodzaj sushi zawiniętego w płachtę nori oraz cienki jajeczny omlet.

Chumaki – rodzaj sushi, gdzie warstwa ryżu znajduje się na zewnątrz, natomiast nori wewnątrz rolki

Hosomaki – to rodzaj cienkiego sushi z jednym składnikiem w środku rolki

Uramaki – podobny rodzaj do chumaki – nori również znajduje się wewnątrz rolki, ryż na zewnątrz 

Futomaki - to kilkuskładnikowa rolka sushi, zawierająca warzywa , ryby lub mięso

Chirashizushi – miska wypełniona składnikami do przygotowania rolek sushi. Jest serwowana z ryżem i rozłożonym na nim sashimi lub pieczonymi składnikami

Temaki - to rodzaj rożka wypełnionego farszem z ryżu, warzyw oraz surowych, bądź pieczonych ryb    

Inarizushi - to sushi wewnątrz pieczonego plastra tofu

Sprawdź inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)