Surówka z młodej kapusty - przepis Kasi Bukowskiej

Surówka z młodej kapusty to pyszny dodatek do letniego obiadu. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu!
Weronika Kwaśniak / 29.06.2017 14:56

Chociaż młodą kapustę na ogół przyrządzamy w formie duszonej lub zasmażanej, to warzywo świetnie sprawdzi się też na surowo - wiosną polecamy surówkę z młodej kapusty, która idealnie pasuje do większości dań obiadowych! W wersji Kasi Bukowskiej ma ona subtelnie słodkawy posmak, a jednocześnie kusi nutką pikantnej chili.

Oto składniki na surówkę z młodej kapusty według Kasi Bukowskiej:

  • główka młodej kapusty,
  • łyżka miodu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pęczek koperku,
  • odrobina papryczki chili,
  • 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Koperek umyj i drobno posiekaj. Umieść go w dużej misce. Główkę kapusty najpierw przekrój na ćwiartki, a potem drobno poszatkuj. Dodaj ją do koperku wraz z odrobiną chili. Do surówki z młodej kapusty dołącz sól i... dokładnie ugnieć, aż liście staną się miękkie i puszczą sok! Dopraw przekąskę solą, dodaj oliwę i sok z 1/2 cytryny, a także pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Zobacz więcej przepisów w formie video

Redakcja poleca

REKLAMA