Surówka z marchewki jak z restauracji: 3 przepisy na pyszny dodatek do obiadu

surówka z marchewki fot. Adobe Stock, lisa870
Surówka z marchewki najlepiej smakuje z dodatkiem oliwy i odrobiny cukru. Pasuje do smażonych lub pieczonych mięs. Możesz także traktować ją jako przekąskę między głównymi posiłkami. Idealna surówka z marchewki jak z restauracji, wbrew pozorom nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy tylko dobry pomysł.
Marta Wilczkowska / 21.06.2022 11:12
surówka z marchewki fot. Adobe Stock, lisa870

Surówka z marchewki to prawdziwa królowa wśród dodatków do dań. Smakuje doskonale z większością mięs, jest prosta w przygotowaniu i wymaga naprawdę niewielu składnikówPrzygotuj ją do pieczonego mięsa, na przykład do żeberek w miodzie i chili. Koniecznie zrób też pieczone ziemniaki. Surówka z marchewki będzie też doskonale pasowała do duszonych mięs w sosie.

Spis treści:

  1. Klasyczna surówka z marchewki jak z restauracji
  2. Wersja z rodzynkami i tartymi jabłkami
  3. Z marchewką i chrzanem
  4. Wybór odpowiedniej marchwi do dań

Klasyczna surówka z marchewki jak z restauracji

Surówki podawane w restauracjach są idealnie wilgotne, orzeźwiające i podkreślają smak wszystkich dań. Nie bez powodu cieszą się dużą popularnością. Surówkę z marchewki jak z restauracji możesz także przygotować w domu i zachwycić swoją rodzinę intensywnym smakiem. Taka surówka doskonale smakuje np. z polędwiczkami w sosie musztardowym.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • sok z połówki cytryny,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Przełóż marchew do miski i skrop sokiem z cytryny.
  3. Dopraw całość cukrem i solą. Podawaj surówkę z marchewki lekko schłodzoną.

surówka z marchewki jak z restauracji
fot. Surówka z marchewki jak z restauracji/Adobe Stock, HandmadePictures

Surówka z marchewki z rodzynkami

Marchew jest słodka, dlatego idealnie komponuje się z owocami, takimi jak jabłka czy rodzynki. Dzięki temu świetnie przełamuje i łagodzi ostry smak obiadowych potraw. Surówka z owocami doskonale zgra się z daniami rybnymi. Spróbuj jej w towarzystwie smażonej polędwicy z dorsza.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ananas w puszce,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany,
  • 1 słodkie jabłko typu Kortland lub Jonagored.

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj do marchewki posiekaną natkę oraz pokrojone w kosteczkę talarki ananasa z puszki.
  2. Do przygotowanej w klasyczny sposób marchewki dorzuć garść rodzynek i całość wymieszaj z majonezem lub śmietaną.
  3. Marchewkę połącz ze startym jabłkiem. Jeżeli chcesz, możesz wykończyć surówkę oliwą z oliwek zamiast powyższymi dodatkami.

surówka z marchewki z jabłkiem
fot. Surówka z marchewki z rodzynkami/Adobe Stock, nadianb

Surówka z marchewki z chrzanem

Surówka z dodatkiem chrzanu sprawdzi się w towarzystwie wieprzowiny. To idealne połączenie słodkich i lekko pikantnych smaków. Pamiętaj, że wybierając świeży chrzan, prosto z ogrodu, będzie on o wiele bardziej ostry, więc użyj go nieco mniej. Tak przygotowaną surówkę z marchewki możesz podać do pieczonej polędwiczki wieprzowej.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Obierz marchewkę ze skórki za pomocą obieraczki. Zetrzyj na dużych oczkach tarki lub za pomocą spiralizatora, tworząc warzywne spaghetti.
  2. Jogurt naturalny połącz z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodaj chrzan.
  3. Połącz z resztą składników i namoczonymi wcześniej rodzynkami.

surówka z marchewki z chrzanem
fot. Surówka z marchewki z chrzanem/Adobe Stock, sablinstanislav

Jak wybierać marchew do dań?

W przypadku wykorzystania jej bez obróbki cieplnej - do surówek lub sałatek, warto zaopatrzyć się w marchew długim korzeniu. Do świeżo wyciskanych soków sprawdzi się ta o gruba i krótka o wyrazistym zakończeniu. Zbyt długie przetrzymywanie obranego warzywa w wodzie zmniejsza nie tylko jędrność, ale także właściwości zdrowotne. Prawidłowym sposobem zapobiegającym jej zwiędnięciu i zwiotczeniu, jest przykrycie wilgotną ściereczką.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.06.2011.

Czytaj także:
Surówka z pora
Surówka z selera i jabłka
Surówka z selera naciowego
Surówka z białej kapusty

 

Redakcja poleca

REKLAMA