Surówka z kiszonej kapusty to jeden z obiadowych klasyków. Nie ma co się dziwić: doskonale pasuje do ryb, kotletów mięsnych, a nawet warzywnych. Ma bardzo intensywny smak i w zależności od upodobań łatwo można ją dosłodzić lub sprawić, że będzie jeszcze bardziej kwaśna.
Ta surówka z kapusty kiszonej jest przy tym bardzo zdrowa – kiszonki zawierają witaminę C, żelazo, magnez, potas i wapń. Są więc bezcennym wsparciem dla naszej odporności oraz układu krążenia. Poznaj też inne wartości odżywcze kiszonej kapusty.
Składniki:
- 30-40 dag kiszonej kapusty,
- 1 duże, słodkie jabłko,
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze,
- 2 małe cebule – według uznania, ten składnik można pominąć,
- sól,
- cukier,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty odciśnij nadmiar soku, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz ją kilkakrotnie.
- Umieść na sitku do odsączenia.
- Marchewkę i jabłko umyj. Marchew obierz, jabłko pozbaw skórki i gniazd nasiennych.
- Marchewkę oraz jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ten dodatek możesz jednak pominąć - nada surówce bardzo wyrazistego smaku.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Dodaj 2-3 łyżki oleju.
- Dopraw do smaku solą oraz cukrem. Surówka z kiszonej kapusty gotowa!
Więcej przepisów na dania z kapusty kiszonej:
Tradycyjny kapuśniak na boczku i żeberkach
Kulebiak – przepis na danie kuchni rosyjskiej