Suflety na słono

Bardzo efektowna przekąska, idealna na wiele okazji!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Suflety na słono
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag zwartego koziego twarożku
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • 2,5 dag masła
  • 2,5 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • masło i parmezan do foremek
Kutia wigilijna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na suflet na słono!

  1. Masło stop w rondelku, wsyp mąkę, chwilę przesmaż, ale nie rumieniąc.
  2. Rozprowadź mlekiem, mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przestudź.
  3. Dodaj tymianek, roztarty ząbek czosnku, twarożek i żółtka, dokładnie wymieszaj.
  4. Foremki do sufletu wysmaruj masłem i wysyp parmezanem.
  5. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
  6. Ubij pianę z białek, delikatnie połącz z masą serową.
  7. Napełnij foremki, wstaw do piekarnika na 20 minut.
  8. Uwaga! To kapryśne, ale efektowne danie - by się udało wszystkie składniki przed użyciem muszą mieć temperaturę pokojową. Gdy wyjmiemy suflet z piekarnika, musimy go podawać od razu, bo zaczyna opadać. Mówi się, że to goście powinni na niego czekać, a nie on na gości.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)