POLECAMY

5 pysznych sosów do mięs

Mięsa przygotowywane na różne okazje nie mają szans smakować wyśmienicie bez specjalnie dobranych do nich sosów!

5 pysznych sosów do mięs fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pieczone mięso czy pasztet najlepiej smakują, kiedy podamy do nich odpowiedni sos. Oto nasze propozycje na sosy do mięs!

Sos śliwkowy

  1. 50 dag suszonych śliwek zalej zimną wodą i odstaw na 5 godzin.
  2. Następnie gotuj je ok. 10 minut w tej samej wodzie, a potem zmiksuj z 4 ząbkami czosnku. Rozprowadź bulionem warzywnym do pożądanej gęstości.
  3. Dopraw do smaku mielonym cynamonem, solą i pieprzem.

Sos musztardowy

  1. Dymkę i papryczkę chili drobno posiekaj.
  2. Pół szklanki majonezu wymieszaj z 4–5 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego, dwoma łyżkami musztardy miodowej i łyżką musztardy z ziarnami gorczycy. Połącz z dymką i chili.
  3. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę cukru.

Sos czosnkowy

  1. Pół szklanki majonezu wymieszaj z 2–3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego.
  2. Dodaj 2–3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku.

Ciemny sos do mięs

  1. Jego podstawą jest wywar cielęcy lub wołowy albo sos spod pieczeni.
  2. Można go gotować np. z czerwonym winem.
  3. Dodaj trochę rozmarynu czy śmietany.

Pomidorowy sos do mięs

  1. Pomidory (świeże obrane, z puszki lub przecier) dodaj do przesmażonej cebuli i duś.
  2. Można podlać bulionem, winem, doprawić czosnkiem, ziołami, zabielić śmietanką.

Na zlecenie Edipresse - przepisy z "Pani domu"

Zobacz też pomysły na kurczaka:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Jak dla mnie najlepsze sosy to z primo gusto. Można je nawet dodawać do mięsa. Do wszystkiego się nadaja i do tego sa nuturalne i bez konserwantów