POLECAMY

Niezastąpiony dodatek na Wielkanoc: zobacz przepis na sos tatarski

Sos tatarski to jeden z najpyszniejszych dodatków wielkanocnych. Zobacz, jak go przygotować!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
Niezastąpiony dodatek na Wielkanoc: zobacz przepis na sos tatarski fot. Fotolia

Sos tatarski to rodzaj sosu majonezowego, który zawiera posiekane zioła i lekko pikantne dodatki - marynowane warzywa. Istnieje kilka rodzajów sosu tatarskiego, warto więc wspomnieć o najpopularniejszych odmianach. Sos wiedeński powstaje głównie na bazie korniszonów, kaparów i natki pietruszki. Sos francuski ma w sobie roztarte żółtko jaja ugotowanego na twardo, posiekane drobno białko, a także szczypiorek. We Francji dodaje się do niego czasami także pokrojone grzybki marynowane. Z czym serwować sos tatarski? W Wielkanoc nie wyobrażamy sobie bez niego jajek na twardo. Podaje się go również z wędlinami, mięsami i rybą. W Wielkiej Brytanii to także częsty dodatek do ryby z frytkami - jednej z najbardziej kultowych potraw tego kraju. Pierwsze zanotowane w Polsce przepisy na sos tatarski pochodzą już z początku XVIII wieku, ale prawdopodobnie przyrządzono go o wiele wcześniej.

Przepis na sos tatarski na bazie majonezu z dodatkiem pieczarek

Oto składniki na domowy sos tatarski z pieczarkami:

  • 3 ogórki konserwowe,
  • 50 dag majonezu,
  • 20 pieczarek konserwowych,
  • musztarda,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie.

Jak zrobić sos tatarski z pieczarkami? Grzybki i ogórki drobniutko posiekaj. Do miseczki przełóż majonez, wymieszaj z posiekanymi dodatkami. Dopraw cukrem, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Sos tatarski dokładnie wymieszaj.

Przepis na sos tatarski po francusku

Oto składniki na sos tatarski po francusku:

  • 3 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag korniszonów,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • cytryna,
  • pieprz,
  • cukier.

Jak zrobić sos tatarski po francusku? 3 jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek, a żółtka oddziel od białek. Ugotowane żółtka rozetrzyj z tymi surowymi. Dodaj musztardę, ucieraj aż powstanie gładka masa. Powoli dolewaj olej, nie przerywając ucierania.

Korniszony i białka jaj drobniutko posiekaj. Szczypiorek również drobno pokrój, ilość dobierając według własnego uznania. Wymieszaj z masą jajeczno-musztardową. Do sosu tatarskiego dodaj śmietanę, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, solą, a także cukrem. Wymieszaj.

Przepis na sos tatarski po wiedeńsku

Oto składniki na sos tatarski po wiedeńsku:

  • 3 korniszony,
  • 12 kulek kaparów,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić sos tatarski po wiedeńsku? Korniszony i kapary drobniutko posiekaj (możesz je również zetrzeć na tarce). Wymieszaj je z majonezem, dodaj sok z cytryny. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu tatarskiego. Dopraw całość solą i pieprzem.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 tygodnie temu
Kasiu, ę jest nieme, to że pisze się rodzinĘ, mąkĘ - to nie znaczy ,że dokładnie tak się czyta, brzmi to bardzo sztucznie. Nie bez powodu mówi się ,że ktoś jest Ą Ę