Sos śliwkowo-pomidorowy

O łagodnym, ale intensywnym smaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sos śliwkowo-pomidorowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • cebula  
  • 2 łyżki oleju  
  • łyżeczka cukru trzcinowego  
  • 2-3 śliwki, np. renklody
  • 3/4 kg pomidorów  
  • słodka papryka mielona  
  • sól  
  • pieprz
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sos śliwkowy!

  1. Śliwki pokrój na kawałki.
  2. Pomidory obierz ze skórki i pokrój.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
  4. Oprósz cebulę cukrem, dodaj śliwki, przesmaż.
  5. Dodaj pokrojone pomidory.
  6. Duś, aż powstanie w miarę jednolity sos.
  7. Przypraw.

Zobacz inne przepisy ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
a jak zrobić sos śliwkowy z jabłkami? pasuje????