Sos pieczarkowy

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieczarki.

Składniki

  • 300 ml bulionu,

  • 100 ml śmietany,
  • 15 - 20 dkg pieczarek,
  • żółtko,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym bulionem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieczarki.

Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do lekko przestudzonego sosu szybko mieszając trzepaczką, połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

Serowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
bardzo dobry polecam