Sos grzybowy

Zabielany śmietaną!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sos grzybowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag leśnych grzybów  
  • cebula  
  • 2 łyżki masła  
  • łyżka mąki  
  • 400 ml śmietanki kremówki  
  • natka pietruszki  
  • sól  
  • pieprz
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sos grzybowy!

  1. Grzyby oczyść, opłucz, większe pokrój.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.  
  3. Na maśle zeszklij cebulę.
  4. Dodaj grzyby, przesmaż, mieszając.
  5. Podduś, by odparowała większość płynu.
  6. Dodaj śmietankę z mąką, podgotuj, przypraw.
  7. Posyp natką.

Dowiedz się więcej o grzybach:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
hmmm a jak zrobić sos grzybowy z pieczarek?